FÖRFATTARSKAPET

Det bara bubblar idéer

i mitt huvud. 

Sedan 2021, då jag började skriva Det dolda uppenbara har ytterligare åtta bokmanus tagit form. I liknande anda ligger de nu på vänt, redo att få mer liv.


Innan de hamnar i datorn har delar av stommen, händelser och dialoger mellanlandat på vår stora badrumsspegel. Om jag inte skriver upp direkt, faller de i glömska. Ibland kommer idéer med sådan framfart att de knappt kan särskiljas, ibland kommer de med symboler eller modeller som jag omedelbart måste rita upp.


Vissa morgnar används Whiteboard pennorna flitigt medan jag fixar mig för dagen. När mascaran hamnar utanför vet jag att det är dags att frigöra plats på spegeln och plita ner texterna i datorn. 

VÄGEN TILL FÖRFATTARSKAPET

I sammanlagt tjugosju år jobbade som jag som röntgensköterska och länge älskade jag mitt jobb - varje röntgenbild är som ett konstverk, ett unikt och föränderligt porträtt av insidan! Jag måste ha tagit tusentals bilder på bara hjärnor och har på nära håll upplevt och sett hur formbara de är. Forskningen med magnetkameror (MRI), som jag arbetade med, gav mig otaliga bildbevis – hjärnan är ett mirakel. Och ett mysterium.


Intresset för vår mentala kapacitet bidrog med tiden till mer kunskapstörst, vilket ledde till att jag vidareutbildade mig. Jag ville förstå mer om hjärnans förunderliga värld.


Innan dess hann jag skriva en uppsjö av manualer och korta handböcker. En av dem var i grundläggande kärnfysik, efterfrågad av kollegor, läkare och fysiker, där syftet var att öka förståelsen för mötet mellan fysik och praktik. Efter många års nördighet vidareutbildade jag mig, först till stresspedagog, sedan till licensierad mental tränare, certifierad livscoach och ledarutvecklare.


2015 tog jag steget och startade mitt företag, Fullt Fokus, där jag arbetar med både individer och grupper. Skrivandet fortsatte. Hela, eller delar av material till en serie på runt 20 fackböcker inom personlig utveckling trängdes i datorn.


2021 tog jag ett efterlängtat kliv och prioriterade min tid för skrivandet, vilket resulterade i att texter började bubbla ur mig. En natt fick jag i en dröm ta emot manuset till min debutbok, en roman med psykologiska och filosofiska grunder. På morgonen glödde kulspetspennan mot de tomma A4 arken som fylldes ett efter ett när jag skrev ur mig stommen till det som nu har fått liv.


Drömmar, erfarenhet, fakta och medmänniskor formar innehållet. 

Lusten och drivkraften i att ständigt utvecklas och min erfarenhet och kunskap om hur hjärnan fungerar har lett till ett stort engagemang i att hjälpa människor på olika sätt.


I skrivandet kan jag förmedla kunskap genom fokus på karaktärerna och det jag utsätter dem för istället för i en fackbok för personlig utveckling.


Jag vet att vårt undermedvetna är mer öppet och mottagligt när vi är avslappnade och när det inte känns som om huvudsyftet är att lära.

VEM ÄR JAG - VILKA EGENSKAPER VILL JAG LYFTA FRAM? 

Jag skulle beskriva mig själv som en kärleksfull person, nyfiken på att lära och i ständigt sökande efter hur saker hänger ihop och påverkar varandra. Jag uppslukas lätt av livets mysterium. Så länge jag kan minnas har jag betraktat och velat förstå människans psyke i relation till oss själva, till andra och de resultat vi skapar genom vårt beteende.

Böcker som lär mig nya saker, eller ännu mer på djupet lockar mest. Jag älskar att förstå för att förenkla till användbarhet, gärna kärnfysik, psykologi och filosofi. Jag har ett starkt självledarskap med en övertygelse om att vi kan forma vårt liv mer än vi tror. Jag tror på godhet. Med en medvetenhet om att livet formar oss och ger oss olika uttryck, har jag likväl en stark övertygelse om att alla människor kommer från samma källa.

För mig är kärlek och omtanke den enda vägen fram. Både till sig själv och andra. Alla motgångar, konflikter och kriser jag någonsin bevittnat, eller själv varit i, har haft en gemensam väg ut ur lidande – Genom viljan att förstå och modet att möta med genuin kärlek.


Redan som liten tjej blev jag medveten om att människor lätt missförstår varandra. Av den anledningen agerade jag omedvetet som en brygga mellan relationer under hela uppväxten. Men inte förrän långt senare insåg jag att det var min gåva i livet, att kunna se olika världar genom andra människors ögon.


Jag antar att det har varit och är min styrka i de yrkesval jag har gjort, tidigare som röntgensjuksköterska och idag som licensierad mental tränare och livscoach. Både vid samtal, utbildningar och i författandet där olika karaktärer ibland utmanar varandra.

HUR VISAR SIG EGENSKAPERNA I DET JAG SKRIVER?

Mina böcker finns inom det populärvetenskapliga facket. De är skönlitterära, grundade i psykologi med filosofiska inslag. Först ut är Det dolda uppenbara som släpps i januari 2024.

VILKA ERFARENHETER PRÄGLAR MITT SKRIVANDE?

Som tidigare röntgensjuksköterska har jag tagit bilder på 1000-tals hjärnor, mest med magnetkameror (MRI). Jag vet med säkerhet att hjärnan är formbar, det har jag sett otaliga bildbevis på genom diagnostik och forskning. Intresset för hjärnans formbarhet och vår mentala kapacitet bidrog till mer kunskapstörst och egna livsförändringar. Innan dess hann jag skriva en uppsjö av manualer och korta handböcker. En av dem var i grundläggande kärnfysik, efterfrågad av kollegor, läkare och fysiker, där syftet var att öka förståelsen för mötet mellan fysik och praktik.

Efter många års nördighet vidareutbildade jag mig, först till stresspedagog, sedan till licensierad mental tränare, certifierad livscoach och ledarutvecklare. 2015 tog jag steget och startade mitt företag, Fullt Fokus, där jag arbetar med både individer och grupper.

Skrivandet fortsatte. Hela, eller delar av material till en serie på runt 20 fackböcker inom personlig utveckling trängdes i datorn. För drygt två år sedan tog jag ett efterlängtat kliv och prioriterade min tid för skrivandet, vilket resulterade i att andra texter började bubbla ur mig.

VAD VILL JAG UPPNÅ MED FÖRFATTARSKAPET?

Istället för att skriva en fackbok i personlig utveckling, förmedlar jag min kunskap och erfarenhet genom fokus på karaktärerna och det jag utsätter dem för. Jag vet att vårt undermedvetna är mer öppet och mottagligt när vi är avslappnade, när det inte känns som om huvudsyftet är att lära. Dessutom får vi ofta insikter genom andra.

Nyfikenheten i att prova övningar eller ta emot råd kan kännas mer lockande när det fungerat för karaktärerna i boken. Med det som grund kan jag väva in både mentala verktyg och kunskap som kan berika och förändra för de läsare som vill. I annat fall blir det en skönlitterär berättelse.


Jag vill GE och bidra ❤️


Samtidigt som jag önskar läsaren underhållning genom bokens story, finns en kärleksfull förhoppning om att ge ett stort värde för den som söker vägledning i konsten att hitta hem till sig själv. Genom ökad medvetenhet öppnas dörrar till det som förut kanske verkat omöjligt.

VAD VILL JAG FÖRMEDLA MED MINA TEXTER? 

Vi ÄR mer än vi någonsin kan föreställa oss, vi KAN mer än vi tror och vi VET allt redan. Frågan är HUR vi GÖR för att få tillgång till allt? Tänk om det vi söker är Dolt och ändå Uppenbart?

HUR JAG UNDVIKER ATT PRATA OM DET JAG INTE VILL!

Jag väljer att ha fokus på det jag VILL istället. Jag försöker hitta GÅVOR och TACKSAMHET ur svåra situationer, i en kris, av att vara nära väggen, vid sorg, separation, vid pension o.s.v.

VARFÖR STICKER MINA BÖCKER UT? 

Istället för att skriva en fackbok i personlig utveckling, förmedlar jag min kunskap och erfarenhet genom fokus på karaktärerna och det jag utsätter dem för.


Jag vet att vårt undermedvetna är mer öppet och mottagligt när vi är avslappnade, när det inte känns som om huvudsyftet är att lära. Dessutom får vi ofta insikter genom andra.

Nyfikenheten i att prova övningar eller ta emot råd kan kännas mer lockande när det fungerat för karaktärerna i boken.

Med det som grund kan jag väva in både mentala verktyg och kunskap som kan berika och förändra för de läsare som vill.

VARFÖR SKA LÄSAREN VÄLJA MINA BÖCKER? 

Antingen för att enbart följa med i en story om olika karaktärers inre utvecklingsresa och/eller för att följa med i sin egen inre resa. En resa som kan berika och förändra läsarens liv genom bättre relation till sig själv och andra, genom att följa sina drömmar och att skapa mer av livet man själv vill leva.

MITT FÖRFATTARSKAP I FRAMTIDEN? 

Författarskapet är spännande, som ett hantverk att bemästra genom ett livslångt lärande.
Sedan jag började skriva Det Dolda Uppenbara har ytterligare åtta bokmanus tagit form i samma anda och ligger nu på vänt.


Vi får ofta insikter genom andra. Nyfikenheten i att prova övningar eller ta emot råd kan kännas mer lockande när det fungerat för personen i den påhittade historien. Med det som grund kan jag väva in både mentala verktyg och kunskap som kan berika och förändra för de läsare som vill.


Min dröm och mitt mål är att utveckla en profession i yrket för att kunna skriva böcker som förändrar liv över världen. Författarskapet är spännande, som ett hantverk att bemästra genom ett livslångt lärande.


Jag är ödmjuk inför min uppgift och tacksam för alla människor runt omkring mig. Utan dem skulle det inte bli några böcker. Det är så många som bidrar till mitt författarskap och jag ser mig själv som medförfattare till mina litterära verk. 

unsplash